צלקות הינן בעיה אסתטית אשר מפריעה לרבים מהאנשים הסובלים ממנה. הגורמים לצלקת יכולים להיות רבים, החל מצלקות ניתוחיות, דרך צלקות ושרידי אקנה מגיל ההתבגרות ועד טראומות, פציעות או כוויות אשר קרו במהלך השנים והשאירו את חותמם על גבי העור. הטיפול בצלקות הינו טיפול מורכב אשר חייב לקחת בחשבון שיקולים שונים בדבר הצלחת הטיפול ויעילותו.
הצלקות, הינן למעשה ביטוי הגוף לטראומה אשר התרחשה. בדרך כלל תגובת יתר זו, אשר תתבטא בצלקת לא תקינה, מושפעת מגורמים תורשתיים ונטייה מולדת. מעבר לכך, הצלקות עלולות להתפתח כתוצאה מטיפול לא נאות במהלך הניתוח או לאחר היווצרות הפצע הראשוני.
צלקות נחלקות למספר סוגים עיקריים, כמו גם הטיפולים השונים:
- צלקות אטרופיות – אשר הינן צלקות שקועות. לרוב, צלקות אלה נגרמו מפצעים ואקנה על גבי עור הפנים.
- צלקות היפרטרופיות – צלקות אשר מורמות מאזורי העור הסמוכים. צלקת אלו עלולות להיות אדומות ולהיראות נפוחות. בדרך כלל הן יופיעו בפצעי ניתוח.
- צלקות קלואידיות – צלקות מורמות, רחבות אשר התפשטו וחרגו מאזור הצלקת המקורי.
טכניקות הטיפול בצלקות המוצעות כיום
בדרך כלל, תחילת הטיפול בצלקות יהיה טיפול שמרני. במידה וטיפול זה לא יניב את התוצאות המקוות, ייעשה ניסיון לטיפולים מורכבים יותר. כמו כן, ייעשה ניסיון לשלב בין מספר טכניקות להעלמת הצלקות, בכדי להגיע לפתרון האולטימטיבי ולתוצאות הרצויות. הטיפולים הקיימים יוצעו על פי סוגי הצלקות המוכרות:
- צלקות אטרופיות – מכיוון שאופיין של צלקות אלו היא לשקוע אל תוך העור, יהיה צורך בחומרי מילוי מסוימים בכדי לנסות להרים אותם כלפי מעלה. חומרים אלה דומים לחומרים אשר משתמשים במילוי קמטים, ולפעמים זהו הרווח המשני של טיפול זה. התוצאות של חומרים אלה, במיוחד אלה הכוללים קולגן- מידיות, גם אם זמניות. צלקות אלה יכולות להיות מטופלות גם באמצעות פילינג עמוק או כימי.
- צלקות היפרטרופיות – צלקות היפרטרופיות מהוות אתגר לטיפולי הצלקות הקיימים. ייעשו ניסיונות להסרת צלקות בלייזר, יריעות סיליקון, איפור קבוע לטשטוש צלקות, קרמים להבהרת הצלקות וטיפולים חדשניים שונים.
- צלקות קלואידיות – יטופלו על פי רוב בשיטה כירורגית – ניתוח להסרת צלקות. צלקות אלו ימשיכו להתפתח ללא טיפול, ולכן אין אלטרנטיבה טיפולית אחרת מלבד זו הניתוחית. לפעמים טרם הניתוח, הצלקת תטופל בחבישת לחץ ומריחת משחות טיפוליות שונות. בניתוח תוסר רקמת הצלקת, באופן מלא או חלקי. גם אם במהלך הניתוח, יתקשו הכירורגים להסיר את כל הצלקת, הם יעשו מאמץ להעביר את הצלקת למקום נראה פחות ולהסוות אותה בקפל עור או באזור השיער.
שיטות הטיפול בצלקות – סיכויי הצלחה
ההצלחה של טיפול זה או אחר, תלויה בגורמים רבים. הגורם הראשון והעיקרי הוא רמת הציפיות של המטופל. ככל שרמת ציפיותיו תהיה גבוהה יותר, כך עלולה להיות אכזבתו מהטיפולים השונים.
הגורמים אשר ישפיעו על ההצלחה יהיו תלויים בנטייה גנטית של העור, המרקם, גודל הצלקת ומיקומה, פרק הזמן אשר חלף בין התפתחותה לזמן הטיפול ועוד גורמים שונים. כמו כן, מטופלים צעירים יותר נוטים להגיב בצורה טובה ואיכותית יותר להיצע הטיפולים הקיים. מטופלים מבוגרים סובלים מעור גמיש פחות אשר נוטה להסתגל באופן פחות טוב הן לצלקת והן לטיפול בה.
מטרת הטיפולים ככלל, הוא לא להעלים את הצלקות, אלא לטשטש אותן ולגרום להן להיות פחות משמעותיות למטופל מבחינה אסתטית. הטיפול הטוב ביותר נגד צלקות, היה ועדיין נשאר מניעת אותן צלקות. במקרה הצורך והאפשרות, ההמלצה היא לטפל באופן מניעתי לפני התפתחות הצלקת. מניעה זו יכולה להיעשות באמצעות קרמים שונים הנמרחים לאחר ניתוח או פציעה אחרת, ולפני היווצרותה של הצלקת הכרונית.