התקנת הפירסינג על הגוף מבוצעת באמצעות אקדח פירסינג אשר עלול לגרום נזק לרקמות רכות שבין הסחוס והחלק האחורי של העור. בנוסף, אקדחי פירסינג עלולים לגרום לפיסת סחוס להידחק החוצה, ובכך להותיר גוש חסר צורה באזור העגיל.
ככל שעובר הזמן, שכבות חדשות של רקמה מתחילות להיווצר מתחת לעגיל. התוצאה היא דחיפת הפירסינג באמצעות פיסת עור. רוב אנשי המקצוע ממליצים להסיר את הפירסינג לפני שרקמות העור מתפתחות באופן משמעותי, על מנת למנוע צלקת פירסינג מכוערת.
הגורמים לצלקות פירסינג
נוכחות הפירסינג על הגוף גורמת לפצע המתפתח לדלקת כרונית, אשר מגביר את הסברות להיווצרות צלקת, המורכבת מבליטות וגושים הנמצאים בסביבות העגיל. גירוי עור הוא הבעיה הנפוצה ביותר הקשורה לפירסינג והוא בדרך כלל מהווה את הסיבה להיווצרות רקמת צלקת. אם אזור הפירסינג הופך להיות מגורה, אדמומי, כואב, מוגזם או צלקתי, הבעיה תחמיר אלא אם כן יבוטל מקור הגירוי באמצעות טיפול.
הפירסינג מגיב באופן שלילי למערכת חיסונית נמוכה, מחלות, תזונה לקויה, בעיות שינה, מתח, תסמונת קדם וסתית ושינויים הורמונאליים. בנוסף, מגע בפירסינג מבלי לשטוף ידיים, הוא הגורם השכיח ביותר לזיהום.
גודל והיווצרות צלקת פירסינג
צלקת פירסינג היא גוש גדול מאוד וצפוף של רקמת עור אשר גדלה יותר באופן משמעותי מניקוב הפירסינג המקורי. הצלקת עלולה להיות מכוערת מאוד ולגדול לממדים מזעזעים. הצלקת מופיעה במקום שבו נעשה הפירסינג: בפנים (גבות, אוזניים, אף, שפתיים וכולי), בטבור, בפטמה ועוד.
ניתן לזהות הצטלקות פירסינג בעקבות התופעות הגופניות הבאות:
- בליטה בשרנית גדולה סביב הפירסינג
- בתחילה הצלקת תהיה ורודה או אדומה מעט
- הצלקת עלולה לגרד
- לא קיימים סימני מוגלה על הדלקת.
תסמינים נלווים
- דלקת ומוגלתיות באזור העגיל
- כאב וגירוי
- דימום
- ריח רע וזיהום
- חום גבוה
טיפול וריפוי בצלקת מפירסינג
על מנת לטפל בהקדם האפשרי בצלקת אשר נגרמה מפירסינג, ולמנוע זיהום, סביר להניח שיהיה צורך להסיר את העגיל, על מנת להקל על תהליך הריפוי ולמזער את הסיכונים. הרופא עשוי אף לרשום אנטיביוטיקה על מנת לסייע בניקוי הזיהום.
לעיתים נחוץ טיפול המורכב מזריקות קולגן או סטרואידים על מנת לטפל בצלקת. ניתוחים פלסטיים עשויים להוות אפשרות נוספת לטיפול בצלקות פירסינג גדולות ובולטות.
בנוסף, קיימות שיטות טיפול טבעיות אשר עשויות לשפר באופן משמעותי את הצלקת ואף להסירה.
טיפול במלח ים
אחת השיטות הטובות ביותר להסרת צלקת פירסינג, היא באמצעות מלח ים: ממלאים קערה נקייה במים חמים, מוסיפים רבע כפית מלח ים וממיסים אותו, לאחר מכן מספיגים באמצעות כדורי צמר גפן את המים המלוחים על העור הנגוע, במשך חמש עד עשר דקות, ושוטפים ביסודיות. טיפול זה, כאשר הוא מבוצע פעם או פעמיים ביום, עשוי לסייע להסרת הצלקת.
טיפל תה קמומיל
מניחים שקית תה קמומיל במכל מלא במים חמים. לאחר דקה או שתיים, מניחים את שקית התה על הפירסינג. כאשר השקית מתקררת, חוזרים על התהליך במשך 10-15 דקות. מבצעים את טיפול רטיות תה הקמומיל פעם עד פעמיים ביום על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר.
שמן עץ התה
ניתן להספיג כדור צמר גפן בשמן עץ תה, ולהניחו על אזור הפירסינג. טיפול זה מבוצע אחת ליום במשך שבוע. התכונות האנטי בקטריאליות של שמן עץ התה, מסייעות בהריגת החיידקים וריפוי הצלקת.
כך ניתן למנוע זיהום פירסינג
זיהומים הם תוצאת חיידקים החודרים אל הפירסינג באמצעות לכלוך, זיעה, חוסר היגיינה, ואי הקפדה על ניקיון העגיל. יש לנקות את הפירסינג באופן תדיר אחרי פעילות גופנית מאומצת. יש להקפיד לשטוף תמיד את הידיים ביסודיות לפני ואחרי נגיעה בפירסינג. הקפדה על היגיינה בסיסית והיגיון בריא, תמנע זיהום והיווצרות דלקת.