אקנה הם פצעי הבגרות המוכרים, המופיעים בעיקר אצל בני נוער אך גם אצל מבוגרים. התופעה נגרמת לאחר שזקיקי שערה נסתמים על ידי שמן ותאי עור מתים. האקנה מופיעה בדרך כלל על הצוואר, הפנים, החזה, הגב והכתפיים ומחלימה ללא טיפול לאחר מספר ימים. האקנה בדרך כלל לא משאירה סימנים, אך עלולה לגרום לצלקות ולכן חשוב לטפל בה בצורה יעילה וטובה.
הגורמים לאקנה
אקנה נגרמת על ידי הצטברות של 3 גורמים: ייצור יתר של שומן מבלוטת החלב של זקיק השערה, נשירת תאי עור המגרה את זקיקי השערה והצטברות חיידקים המגבירה את התהליך הדלקתי. ככל שגורמים אלה מצטברים יותר, כך הסיכון להתפתחות אקנה גדל והפצעים שיופיעו יהיו חמורים יותר.
האקנה מופיעה לאחר שבסיס השערה נסתם וגורם להפרשת יתר מבלוטות החלב (הסבום) של הזקיק. היווצרות האקנה מושפעת מגורמים נוספים, כמו הורמונים המופרשים ביתר בגיל ההתבגרות, שימוש בתרופות כמו סטרואידים ותזונה עשירה במוצרי חלב ופחמימות.
טיפול באקנה
ברוב המקרים פצעי הבגרות עוברים לבד ולא נדרש כל טיפול על מנת להביא להיעלמותם. במקרים קשים, בהם מופיע מספר גדול של פצעים או שמדובר בפצעים גדולים ומוגלתיים ניתן לטפל בהם באמצעות משחות שונות או כדורים מסוגים שונים.
בכל בית מרקחת ניתן לרכוש תכשירים שונים המכילים חומרים כמו חומצה אזולאית או רטין A שעוזרים נגד אקנה. כמו כן, ניתן לטפל באקנה על ידי טיפול תרופתי המכיל הורמונים ואנטיביוטיקה שיכולים לעזור לבעיה. אחד הטיפולים התרופתיים הפופולאריים כיום הוא שימוש בתרופה בשם ראוקוטן, המונעת את התפתחות הפצעים על ידי כך שפוגעת בהתפתחות הבלוטות והבשלת העור.
הגורמים לצלקות אקנה
הטיפול באקנה מתבסס על הרג החיידקים ומניעת חלוקת תאי העור ולכן עלול להוביל להיווצרות צלקות. המוגלה הרבה שמצטברת בפצעי הבגרות גורמת לשינויים בעור בסביבת הפצע, ולאחר שהוא מתפוצץ עלולה להישאר צלקת.
כמו כן, פעמים רבות הטיפול עלול לגרור תופעות לוואי עוריות שונות, בעיקר בחשיפה אל השמש המתבטאות בין היתר בהתפתחות הצלקות. חולי אקנה מאופיינים בעור רגיש ביותר, ולכן הוא חשוף להיווצרות צלקות. חשוב לזכור שטיפול מוקדם באקנה ימנע את התפתחות הצלקות. אקנה לא מטופלת עלולה להגיע למצב מוגלתי קשה, שיגרום בסופו של דבר להתפתחות צלקות.
הימנעות מהצלקות
הדרך הטובה ביותר להימנע מהצלקות היא לשמור על העור ולמנוע מפצעי הבגרות להגיע למצב מוגלתי וקשה. על כל נער מתבגר הסובל מפצעי בגרות לפנות אל רופא העור במטרה להעריך את המצב ולהמליץ על טיפול.
במקרים הקלים, שטיפת הפנים באמצעות סבון יכולה לעזור להתגבר על אוכלוסיית החיידקים, "לפתוח" את זקיקי השערה ולמנוע את התפתחות האקנה. במקרים קשים יותר, יש צורך בטיפול תרופתי על מנת להימנע מהתדרדרות המצב והגעה לפצעים גדולים ומוגלתיים.
לאחר הופעת הפצע, חשוב להשתדל לא לגרד אותו, לטפל בו באופן מקומי על ידי משחה ולהימנע ככל שניתן ממגע איתו. גירוד יתר של הפצע או היעדר טיפול מגבירים את הסיכון להתפתחות הצלקת. ככל שהפצע גדול יותר, הסיכויים להתפתחות צלקות עולים, ועל כן יש להיזהר בהתאם.
טיפול בצלקות
קיימות כיום מספר טכניקות לטיפול בצלקות אקנה, אך עדיין לא ידועה יעילותן ושיעורי הצלחת הטיפול. נגד צלקות האקנה ניתן להציע טיפולים שונים כמו פילינג, שיוף, הסרת צלקות בלייזר או טיפול כירורגי. הטיפול בצלקות יתחיל בגילאים המאוחרים יותר, לאחר שהופעת הפצעים נרגעה והפנים מוכנות לסדרת טיפולים להעלמת הצלקות.