הרקמה הצלקתית המתפתחת בעור אינה זהה לרקמה אותה היא באה להחליף, כשבדרך כלל האיכות התפקודית שלה נמוכה יותר. כך למשל ברקמה הצלקתית לא מתפתחים זקיקי שיער והיא לא מכילה מלנוציטים ובלוטות זיעה. מעבר לכך, הרקמה הצלקתית פחות חסינה לקרינה אולטרה סגולה בהשוואה לרקמת עור בריאה.
בקרב חלק ניכר מהציבור קיימת תפיסה שגויה לפיה חשיפה של צלקת במהלך ההתהוות שלה לקרינת השמש, תוביל בהכרח להחלמה מהירה יותר ולטשטוש מרבי של הצלקת. עם זאת, כיום ידוע כי דווקא ההפך הוא הנכון – חשיפה מוגברת של אזור הכוויה לשמש תוביל להתכהות של העור הסובב את הצלקת ומאחר ורקמת הצלקת לא מכילה מלנוציטים, הרי שהניגוד בין הצלקת לעור הסובב אותה יוביל להדגשה והבלטה של הצלקת.
מלבד זאת, חשיפה של הצלקת בתהליך ההתהוות שלה לקרינת השמש עשויה לחבל בתהליך ההחלמה התקין של העור ולפיכך מומלץ להימנע במידת האפשר מחשיפת הצלקת לשמש, לפחות במשך שלושה חודשים מהפציעה.
כיצד ניתן להפחית את החשיפה של הצלקות לקרינת השמש?
באופן עקרוני, במהלך שלושת החודשים הראשונים להתהוות הצלקת, מומלץ להימנע לחלוטין מחשיפתה לקרינת השמש על ידי שימוש בתחבושת או בגדים מתאימים. אם הפציעה התרחשה באזור החשוף לשמש כמו לדוגמה באזור הפנים, ניתן לעשות שימוש בקרם הגנה מסנן קרינה בעל מקדם הגנה 15 לכל הפחות.
יש לציין, כי ישנם תכשירים המיועדים למניעה של צלקות וטיפול צלקות, המכילים מסנן קרינה, כשבין היתר מדובר בקלו קוט UV. קלו קוט UV מכיל מסנן קרינה SPF30 ומפחית את הסיכוי להפרעות בהחלמת רקמת העור הפצועה, שמקורן בחשיפה לקרינת השמש.
המחמירים ממליצים על הימנעות מחשיפה לקרינת השמש במשך שנה אחת לאחר הפציעה. אי הקפדה על הנחיות אלה עשויה להוביל להתהוות של צלקת כהה מאוד או עבה מאוד.
צלקות כתוצאה מחשיפה לשמש
באופן עקרוני, כוויות שמש הנגרמות כתוצאה מחשיפה מוגזמת לקרינת השמש, חולפות מבלי להשאיר צלקות בעור. עם זאת, במקרים החמורים ביותר, בהם מופיעות שלפוחיות בעור, ישנו סיכון מוגבר לזיהום ולהתהוות של פצע שעשוי להותיר צלקת.