צלקת היא מבנה ויזואלי או סימן הנוצר כתוצאה מתהליך ריפוי פצע בעור, אם כי באופן עקרוני הצלקת יכולה להיווצר בעקבות ריפוי של כל רקמת תאים שהיא בגוף.
אי לכך, כל צלקת מקורה בהחלמה מפציעה. עם זאת, כאשר משתמשים במושג "פציעה", ברוב המקרים מתכוונים לפגיעה טראומטית ולא לפצע ניתוחי למשל. הפציעה יכולה להתרחש במסגרת עיסוק בספורט (פציעת ספורט), במהלך העבודה (תאונת עבודה), במסגרת תאונת דרכים ועוד.
לפי מחקרים שנערכו תחום זה, נראה כי שליש מהילדים ולמעלה מ 50% מהאוכלוסייה הבוגרת נושאים על גופם צלקות מסוגים שונים, שנוצרו על רקע של פציעה. כפי שציינו, הצלקות יכולות להיווצר ברקמות שונות בגופנו, אך במאמר שלפניכם נתמקד בצלקות שנוצרות בעור.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעל צלקות אלו יש לנו את היכולת להשפיע בעוד שעל החלמה של צלקות פנימיות, קשה יותר להשפיע.
כיצד נגרמת צלקת מפציעה?
צלקת מפציעה בעור נוצרת כאשר שכבת הדרמיס נפגעת. סך הכול נהוג לחלק את העור לשלוש שכבות: עילית העור (אפידרמיס), העור (דרמיס) ותת העור (היפודרמיס או סאב קוטן). הדרמיס עשויה מרקמת חיבור מוצקה המכילה סיבים גמישים בהם ניתן למצוא שפע של כלי דם ועצבים המעבירים גירויי קור, כאב, חום ולחץ. הדרמיס מורכבת מהשכבה הפטמתית, החודרת לתוך האפידרמיס ומהשכבה הרשתית, הבנויה מרקמת חיבור דחוסה מאוד, המכילה תאי פיטום ופיברוציטים.
העור נמצא תחת מתח קבוע ומאופיין בגמישות רבה, אך כאשר העור נחתך והחתך חוצה את קווי המתח הטבעיים של העור או כאשר החתך פוגע בשכבות העמוקות של העור, נפגעים סיבים רבים של קולגן ולאחר ההתחדשות שלהם תופיע באזור החתך צלקת. הסיבים החדשים של הקולגן לא מסוגלים לחקות במדויק רקמה בריאה ולכן הצלקת תהיה בעלת מרקם שונה ואיכות שונה מהרקמה הבריאה הסובבת אותה.
באופן כללי רקמה צלקתית הינה בעלת איכותית תפקודית נמוכה יותר מהאיכות התפקודית של הרקמה אותה היא באה להחליף. כך לדוגמה צלקות בעור חסינות פחות לקרינת השמש ובנוסף מלנוציטים, זקיקי שיער ובלוטות זיעה, לא מתפתחים על פני רקמה צלקתית.
איך נמנעים מהפיכת הפציעה לצלקת?
בכל הקשור לטיפול בצלקות, חשוב לזכור כלל חשוב ובסיסי אחד: המניעה קלה יותר מהטיפול. הכוונה היא לכך שעדיף למנוע את ההיווצרות של הצלקת, כיוון שלאחר שנוצרה הצלקת, הרבה יותר מורכב ומאתגר להיפטר ממנה. להלן כמה טיפים שיכולים לסייע במניעת ההפיכה של הפציעה לצלקת:
- חשוב ביותר שלא להתמהמה עם הגשת הטיפול. ככל שהטיפול יינתן בשלב מוקדם יותר, כך הסיכוי להחלמה תקינה של העור גבוה יותר.
- ישנו מגוון רחב ביותר של תכשירים, קרמים ומשחות, שניתן למרוח על העור לאחר הגלדת הפצע, למניעת היווצרות צלקות. בין היתר מדובר במדרמה, סקארבן ג'ל וקלו-קוט.
- חשוב ביותר לשמור על היגיינה מרבית באזור, להימנע מפתיחה של פצעים או חיטוט בפצעים ובמידת הצורך, להגן על האזור הפצוע באמצעות חבישה.
- בכל מקרה של ספק, מומלץ להתייעץ עם רופא עור.
כיצד ניתן לטפל בצלקת לאחר היווצרותה?
להלן מספר שיטות המסייעות לטשטוש או העלמת צלקות:
- סטרואידים – זריקות סטרואידים המוזרקות לאזור הצלקת מדכאות את תהליך ייצור הקולגן וכך מסייעות לעצירת תהליך ההצטלקות. פתרון זה מתאים עבור מטופלים הסובלים מנטייה חמורה להצטלקות.
- הסרת צלקות בלייזר – טיפול שאינו פולשני המסייע בעיקר להסרה של צלקות בולטות. באמצעות הלייזר ניתן להסיר את השכבה העליונה של הצלקות ולהשוות את גובה הצלקת לגובה העור. לפיכך טיפול זה פחות מתאים לצלקות שקועות, בדגש על צלקות שנוצרו כתוצאה מאקנה.
- טשטוש צלקות באמצעות חומרי מילוי – כשמדובר בצלקת שקועה שהתייצבה זה מכבר, ניתן לבחור למלא את החלק השקוע של הצלקת באמצעות סיליקון רפואי או חומצה היאלורונית.
- פילינג – פילינג היא טכניקה קוסמטית שבה מקלפים בעדינות את השכבה העליונה של העור, על מנת לעודד צמיחה של תאי עור חדשים ובריאים.