צלקות נגרמות מפגיעות משמעותיות אשר משליכות על שלמות העור. בדרך כלל, צלקות, במיוחד כאשר הן מופיעות אצל ילדים, גורמות לבושה ותחושת תסכול רב מחשש לפגיעה אסתטית.
הצלקת, הינה למעשה ניסיון של הגוף לרפא עצמו, פעמים רבות ללא הצלחה מלאה. ישנן דרגות חומרה שונות לצלקות, אשר מושפעות ממידת הפגיעה בשכבות העור, מיקומם והיקפם.
הצלקות עלולות להיגרם מפגיעת כוויה, ניתוחים, פצעים, טראומות ועוד. ריפויה של הצלקת מושפע ממאפיינים אישיים כמו גיל (אצל ילדים, צלקות אלה עשויות להירפא בצורה טובה יותר מאשר אצל מבוגרים), צבע עור, דרגת הכוויה, סוג העור, מיקום הצלקת, מהירות הטיפול ועוד.
כיום, ישנם טיפולים ושיטות ריפוי שונות העשויות לסייע לריפוי או העלמת הצלקת. עם זאת, יש לקחת בחשבון, כי מטרות הטיפול, בדרך כלל מוגדרות כטשטוש הצלקת, כך שכל הטבה במראה, משיגה את מטרות הטיפול.
השוני בין ילדים מבוגרים
לאחר הפציעה והתפתחות התהליך הצלקתי, יש לתת לבעל מקצוע מומחה לבדוק את המקום. אצל ילדים ישנה נטייה לפתח צלקת קלואידית (keloid), אשר הינה צלקת החורגת בגודלה ממקום הפציעה. יש למנוע את התפתחות הצלקת הקלואידית, מכיוון שברגע שצלקת זו מתפתחת, יש צורך בטיפול מורכב וארוך יותר, הגורר פעמים רבות טיפולים פולשניים וכירורגיים.
למרות שאצל ילדים, הקטנים במידותיהם, הצלקות עלולות להיראות גדולות ומפריעות יותר, ולתפוס נפח גוף גדול יותר, בטרם הטיפול, כדאי גם להתייעץ עם רופא ילדים, בכדי לוודא כי אין בעצם הטיפול משום נזק לתהליך הגדילה או להמשך התפתחותו של הילד או התינוק. יש לקחת בחשבון, כי אצל ילדים, באים לידי ביטוי תהליכים רבים המתרחשים במקביל.
טיפול בצלקות אצל ילדים
הטיפול בצלקות חייב להיעשות על פי מרשם רופא ובהנחייתו. ההמלצה היא לא להתחיל טיפול, במיוחד אצל ילדים, אשר לא נבדק ומפוקח על ידי רופא מומחה, מחשש לגרימת נזק בלתי הפיך. התכשירים אשר יכולים לסייע בטיפול ביתי בצלקות עשויים להיות מגוונים ורבים.
למשל, ישנם אנשים רבים העושים שימוש בג'ל סיליקון (כמו למשל KELO-COTE ודומיו), אשר מטשטש צלקות באופן יעיל, במיוחד אם הן קטנות. השימוש הינו לטווחי זמן ארוכים, כפעמיים ביום. כאשר הצלקת הינה בעלת צבע כהה או אדמומי, אפשר לעשות שימוש בקרם הבהרה.
בטיפולים מידיים במקרי צלקות מורכבים יותר, אפשר להשתמש במדבקות סיליקון, המודבקות על גבי הצלקת למשך פרק זמן ניכר מהיממה. מדבקות הסיליקון ניתנות להסתרה מתחת לבגדים ודורשות פיקוח רפואי, על מנת לראות ולבדוק את יעילות פעילותן. אפשר גם להשתמש במגוון מוצרים טבעיים, כמו למשל שמן נבט חיטה או קפסולות ויטמין E.
המלצות בנוגע לפציעות וצלקות
כדאי לקחת בחשבון, כי צלקות מיד לאחר התפתחותן, נראות אדומות ובולטות. תהליך הריפוי של צלקות, הכולל את השטחתן, דהיית הצבע והקטנת גודלן, אצל ילדים עלול להסתיים רק לאחר שנה וחצי מרגע הפציעה ועד להופעת הצלקת.
לכן, פעמים רבות, אם הצלקת אינה מפריעה מאד מבחינה אסתטית ותפקודית, כדאי לתת לזמן לעשות את שלו. עם זאת, יש להגן על אזורי הפציעה מפני חבלות נוספות או חשיפה לשמש, באמצעות קרם הגנה נגד שיזוף אשר יימרח על המקום. את קרם ההגנה יש להחדיר למקום, באמצעות עיסוי, כפעמיים ביום.
בצלקות מורכבות וגדולות, יש לטפל באופן מהיר ומידי, לא יאוחר משלושה חודשים מיום הפגיעה. בדרך כלל טיפול מורכב יארך פרק זמן ארוך ויחייב סובלנות וסבלנות רבה מכל המעורבים, הן מהילד והן מבני משפחתו. כמו כן, יש להימנע ולנקוט את כל אמצעי הזהירות הקיימים, מלכתחילה בכדי למנוע נפילות, חבלות וטראומות שונות העלולות לגרום בשלב מאוחר יותר לצלקות.